DRIESTUIVERSOPERA

De bedelaars bedelen, de dieven stelen, de hoeren hoereren en Mackie Messer zingt zijn lied. De Driestuiversopera, in het Duits Die Dreigroschenoper heeft wereldberoemde liedjes. Toneelschrijver en dichter Bertolt Brecht schreef de teksten, Kurt Weill rnaakte de bijzondere, haast strijdbare, muziek.
Die Dreigroschenoper is een vrije bewerking van The Beggars Opera van John Gay uit 1728. Precies twee eeuwen later gebruikt de Duitser Bertolt Brecht deze opera voor zijn muzikale verhaal over Polly, de dochter van Peachum, hoofd van de bedelaars. Polly trouwt tegen de zin van haar vader met MacCheath, oftewel Mackie Messer, de leider van de boeven. Als Polly weigert te scheiden besluiten haar ouders Mackie te wreken. Eenmaal in de gevangenis weet MacCheath de cipiersdochter Lucy zover te krijgen dat ze hem vrijlaat. Maar Peachum heeft een nieuw dreigement. Hij zegt dat hij met zijn bedelaarsleger de aanstaande kroningsplechtigheden in de war zal sturen als Mackie niet opnieuw wordt gearresteerd.

In liederen als Piraten Jenny, Het Kanonnenlied en De Seksuele Afhankelijkheid zingen en spelen de acteurs van theatergroep Eglentier over het leven van de bedelaars, de dieven en de hoeren en in het bijzonder over hun verraad, vertrouwen en de zin van het leven. Brecht heeft een boodschap. Hij wil zijn antimilitaristische en marxistische opvattingen kwijt. Voor liefde is geen plaats. Hij laat het rauwe leven zien in een voorstelling die naast de werkelijkheid staat, als een parabel waarin het publiek z'n eigen oordeel kan vormen. Dit 'vervreemdingseffect' staat voorop in de Driestuiversopera van Eglentier, uitgevoerd als speciale wens van regisseuse Venus van Asperen.
Zingen deed de succesvolle theatergroep nooit eerder. Ze zijn er niet bang voor.

CREDITS

Spel

Theatergroep Eglentier

Auteur

Bertolt Brecht

Regie

Venus van Asperen

Muziek

Kurt Weill

Muzikanten

Annechien Wijnbergh, Rogier Mulders en Max

DATA

Stadsschouwburg

Haarlem
8 en 9 januari 2001