MARAT/DE SADE

Het monumentale pand van "Het Seinwezen" werd voor deze gelegenheid omgebouwd tot psychiatrisch inrichting.
De oorspronkelijke, volledige titel vertelt precies waar het over gaat: "De vervolging van en de moord op Jean-Paul Marat opgevoerd door de verpleegden van het krankzinnigengesticht van Charenton onder regie van de heer De Sade". In dit (letterlijk) waanzinnige stuk staan twee tegenstrijdige historische figuren Jean-Paul Marat en Markies De Sade tegenover elkaar. Tijdens het opvoeren van het stuk troeven de bewoners van het krankzinnigengesticht elkaar af met hun waanzin. Dit leidt vanzelfsprekend tot bizarre, hilarische en ontroerende uitspattingen. De gekken vertellen, dansen en zingen zich letterlijk door het stuk heen. Dit alles onder de bezielende leiding van Markies de Sade.

Het historische verhaal van Marat en de briljante manier waarop het wordt verteld, zeggen gek genoeg ook heel veel over onze eigen tijd. Er valt veel te lachen, maar het gaat ook echt ergens over. "Door de discussies van Marat en De Sade ontvouwt zich het drama van het leven in een krankzinnige wereld", aldus de regisseur. Venus van Asperen maakte eerder met Theatergroep Eglentier de succesvoorstelling De Driestuiversopera van Bertolt Brecht en Kurt Weill.

CREDITS

Spel

Wim Kok, Peter Miezenbeek, Loes Hofhuis, Gertrude Hoogendoorn, Hannemarie van Manen, Pyke van Koutrik, Hans Goes, Ellen Brussee, Piet Konings, Loes Slenter, Caren van Eijle, Alphons Rommelse, Milja Falentijn

Auteur

Peter Weiss

Vertaling

Bert Voeten

Regie

Venus van Asperen

DATA

Seinwezen

Haarlem
14, 15, 16, 21, 22 en 23 april 2005