header_left.jpg

ONE FOR THE ROAD

onefortheroad

One For The Road (Eentje om het af te leren) is in het buitenland ontvangen als een 'Pinter Plus'. Pinter is nog nooit eerder met zang, dans en beweging uitgevoerd. Zoals regisseur Marcel Kragt uitte: "Wij zijn in Nederland minder bang om een stuk van een gerenommeerd schrijver aan te pakken."
Dit stuk laat zien hoe een ondervrager in dienst van een dictatuur middels een serie ondervragingen een gezin, bestaande uit vader, moeder en kind, totaal vernietigt. Taal wordt hierbij gebruikt als wapen. Soms is het een moker, soms een fileermes, maar altijd wil de ondervrager bloed zien. Kijkend naar het stuk raakt de toeschouwer ongewild gefascineerd door de ondervrager, Nick (gespeeld door Nel Moerman). Nick wordt niet zo zeer gedreven door aangeboren slechtheid, maar veel meer door een oprechte overtuiging dat wat zij doet nodig is. Zij is geen beest dat gebruikt maakt van de omstandigheden om haar sadisme uit te leven, maar een trouwe dienaar van de macht die gelooft dat te doen wat noodzakelijk is. En dat brengt ons naar de kernvraag van het stuk: wat zou ik doen in een dergelijke situatie?
Het stuk, oorspronkelijk geschreven voor vier personen, wordt gespeeld door zes acteurs. De spelers schieten in een razend tempo vanuit de rol van ondervrager naar slachtoffer.


Hoewel het stuk ongemeen helder en interpretabel is voor Pinter, zien we wel degelijk echte Pinter-karakteristieken: alles speelt zich af in één afgesloten ruimte, de tekst zit vol met schijnbaar onbelangrijke opmerkingen, er hangt een voortdurende sfeer van dreigend geweld en er vindt geen communicatie plaats tussen de personages.

Spel: Jos Ahlers, Hans Goes, Loes Hofhuis, Henk Paulusma, Nel Moerman, Rieneke Sengers, Hannemarie van Manen en Brigit Scheffer.
Auteur: Harold Pinter
Regie: Marcel Kragt
Regie-assistent: Hannemarie van Manen
Geluid & lichtontwerp: Meindert Theunitz

Gespeeld:
Augustus 2000, Concertgebouw, Haarlem (Try out)
2000/2001/2002 Three Cities Festival: Norwich (GB), Cork (IRE), Haarlem (NL) [ARTIKEL]
2001, Pinteravond, Pleintheater, Amsterdam
2001, Amnesty International Benefiet, Fietsznfabriek, Haarlem
2001, Internationaal festival, Rudelstadt (D)