ONE FOR THE ROAD

One For The Road (Eentje om het af te leren) is in het buitenland ontvangen als een 'Pinter Plus'. Pinter is nog nooit eerder met zang, dans en beweging uitgevoerd. Zoals regisseur Marcel Kragt uitte: "Wij zijn in Nederland minder bang om een stuk van een gerenommeerd schrijver aan te pakken."
Dit stuk laat zien hoe een ondervrager in dienst van een dictatuur middels een serie ondervragingen een gezin, bestaande uit vader, moeder en kind, totaal vernietigt. Taal wordt hierbij gebruikt als wapen. Soms is het een moker, soms een fileermes, maar altijd wil de ondervrager bloed zien. Kijkend naar het stuk raakt de toeschouwer ongewild gefascineerd door de ondervrager, Nick (gespeeld door Nel Moerman). Nick wordt niet zo zeer gedreven door aangeboren slechtheid, maar veel meer door een oprechte overtuiging dat wat zij doet nodig is. Zij is geen beest dat gebruikt maakt van de omstandigheden om haar sadisme uit te leven, maar een trouwe dienaar van de macht die gelooft dat te doen wat noodzakelijk is. En dat brengt ons naar de kernvraag van het stuk: wat zou ik doen in een dergelijke situatie?
Het stuk, oorspronkelijk geschreven voor vier personen, wordt gespeeld door zes acteurs. De spelers schieten in een razend tempo vanuit de rol van ondervrager naar slachtoffer.

CREDITS

Spel

Jos Ahlers, Hans Goes, Loes Hofhuis, Henk Paulusma, Nel Moerman, Rieneke Sengers, Hannemarie van Manen, Brigit Scheffer

Auteur

Harold Pinter

Regie

Marcel Kragt

Regie-assistent

Hannemarie van Manen

Geluid & lichtontwerp

Meindert Theunitz

DATA

2000
Concertgebouw (try-out)
Haarlem

2000/2001/2002
Three Cities Festival
Norwich (GB), Cork (IRE), Haarlem (NL)

2001
Pinteravond
Pleintheater, Amsterdam

2001
Amnesty International Benefiet
Fietsznfabriek, Haarlem

2001
Internationaal festival
Rudelstadt (D)