header_left.jpg

SCHOON / TREK

schoon_trek

Jos Ahlers (Haarlem, 1963), debuteerde in 1998 als schrijver met Schoon.
Een zieke, oude vrouw slijt haar dagen in een serviceflat. Ze voelt hoe ze steeds minder greep heeft op haar gezondheid, haar geheugen en monsters uit haar verleden. Middels een laatste krachtinspanning probeert ze haar onbevredigende leven netjes af te ronden en enige zin te geven. Zij doet dit door de confrontatie aan te gaan met haar volwassen dochter die op bezoek komt. Haar altijd aanwezige, overleden, zoon steunt haar tijdens dit moeizame gesprek. naarmate het einde nadert, wordt de confrontatie steeds grimmiger, totdat tenslotte alle spoken uit het verleden het zwijgen zijn opgelegd. Pas dan is de moeder "schoon" en kan zij rustig sterven.
In Trek (ook van Jos Ahlers) zien we twee echtparen uit één familie. Beiden staan ze op een keerpunt in hun leven. De ouders kijken tegen de ouderdom en de onafwendbare aftakeling aan, de kinderen realiseren zich dat ze nog één kans hebben iets van het leven te maken. Verleden versus toekomst, veiligheid versus avontuur. Wie kiest wat? In een aangrijpend spel met taal en emotie worden pijnlijke keuzes gemaakt.
Theatergroep Eglentier speelde deze twee eenakters van Jos Ahlers als avondvullende combinatie in de Haarlemse Stadsschouwburg.


Spel Schoon: Nel Moerman, Brigit Scheffer en Marcel Kragt.
Spel Trek: Wim Kok, Janine Stekelenburg, Hannemarie van Manen, Peter Miezenbeek
Auteur: Jos Ahlers
Regie: Meindert Theunisz

Gespeeld:
Schoon / Trek:
24 november 2001, Stadsschouwburg, Haarlem
Trek:
13 april 2002, Het Pakuis, Hoorn
26 april 2002, Pleintheater, Amsterdam

LEES HIER DE RECENSIE OVER EEN SCHOON / TREK